Grenzen stellen in het Nieuw Samengestelde Gezin
We komen als plusouder in een bestaand systeem terecht, waar vaak een geschiedenis van verdriet aan vooraf gaat. Waar kinderen in het spel zijn, voelt het vaak moelijk om onze plek in te nemen. In deze masterclass nemen we een deep dive in het topic 'Grenzen stellen', waarom dat zo moeilijk is in het Nieuw Samengestelde Gezin en hoe we dat vanuit verbinding kunnen doen.
Omgaan met grenzen
Het zou een les op school moeten zijn: Wat wil ik, wat wil jij, hoe vinden we iets wat voor ons beiden goed voelt? Wat iets heel anders is dan een compromis sluiten. Wat we hebben geleerd, is dat we meer aanvaarding krijgen als we braaf zijn, altijd met iedereen goede vriendjes zijn en passen in een bepaalde verwachting.
Anders val je als buiten de groep.
Maar is dat zo? Of is er nog een optie tussenin?
liefdevol én krachtig grenzen aangeven
Vaak wordt ‘goed zijn in grenzen aangeven ‘ gezien als kordaat nee zeggen, je niet laten doen. De hakken in het zand. Je krijgt je zin, maar aan welke prijs?
Je grenzen aangeven is nochtans een vorm van liefde, dat leer je in dit online programma. Het is de meest krachtige tool om je relatie en je gezin te laten slagen. Zonder dat je op tafel hoeft te slaan. Je kan én liefdevol én krachtig je grenzen aangeven. Vanuit puurheid, oprechtheid, zachtheid en verbinding.
Maar waarom is het dan zo moeilijk?
Omdat we anders geleerd hebben. Een kind wordt vaak afgewezen op zijn grenzen, er wordt niet eens naar gevraagd. En dus leren we om ons aan te passen. Uit angst om de pijn te voelen van afwijzing en het discomfort daarvan. Of uit angst om uit verbinding te gaan met de ander, of met onszelf. Dus we hebben onszelf ergens onderweg in ons leven verteld dat het beter is om niet uit te spreken wat wij willen als dat anders is dan wat de ander wil.
Het vertrekt altijd van een overtuiging bij onszelf. Een idee dat we over onszelf hebben waardoor we het gevoel hebben dat onze grens er niet mag zijn. Dat we ze niet mogen communiceren.
Het gevolg daarvan is dat er veel ruis komt te zitten op de communicatie tussen partners, dat we anderen gaan zien als de oorzaak van waarom dingen niet goed voor ons uitdraaien. We voelen ons slachtoffer.
Omdat we het zelf toelaten.
Wat leer je in dit programma?
Wat zijn grenzen? Wat betekenen ze voor mij?
Welke rol speelt de dramadriehoek wanneer het gaat om grenzen aangeven? Welke rol speel ik in het drama?
Hoe grenzen communiceren?
Wat is de kracht van creatie bij grenzen? Hoe creëer ik voor mijzelf?
Welke overtuigingen houden mij tegen? Hoe buig ik die om?
Waarom is het ook oké om over je grenzen te gaan?
Wat is het niet?
Het is geen handleiding die je leert hoe je je pluskind op zijn plaats zet wanneer hij of zij niet naar je luistert. Het effect van deze masterclass zal je wel helpen om op een krachtige, pure en oprechte manier om te gaan met de leden van jouw gezin.
Wat houdt het programma in?
Videomateriaal (5 hoofdstukken) van meer dan 100 minuten in totaal
Verdiepende oefeningen
Onbeperkte toegang tot de masterclass
Tijdelijk gratis toegang!
Over mij
Hey, ik ben Greet, plusoudercoach
Toen ik een aantal jaar geleden in een burn out terecht kwam en met mezelf aan het werk ging, kwam telkens weer de lading van het plusouderschap naar boven. Daarom heb ik daar prioriteit aan gegeven om mee aan de slag te gaan. Wat bleek, waar ik tegenaan liep in mijn nieuw samengesteld gezin, kwam ook terug op het werk, in mijn vriendenkring, in de sportclub, in mijn familie...
Door dat proces aan te kijken en erdoor te gaan, ben ik mij niet alleen luchtig en vrij gaan voelen in mijn plusgezin, dat heeft een enorm rimpeleffect gehad op alle domeinen in mijn leven. Die burn out loste zich van daaruit vanzelf op.
De transformatie die ik daar heb gemaakt als plusmama en het effect dat het gehad heeft op heel mijn leven, dat deel ik graag met alle andere plusouders.